Město Ústí nad Labem pomůže mladým chudým rodinám s bydlením

9. září 2013

Třicet devět malých bytů pro mladé rodiny v nouzi chce vytvořit město Ústí nad Labem. Terčem kritiky se ale stala cena a náklady za koupi a nutné opravy bývalé ubytovny v Čelakovského ulici v Neštěmicích. Zdevastovaný dům totiž město přijde na šest milionů korun a opravy na dalších zhruba 11 milionů.

„Ekonomika toho objektu, bych řekla, nemá přednost před tím, jak uvažujeme o této lokalitě, dá se říct, před tím sociálnem,“ nesouhlasila s kritikou náměstkyně primátora pro sociální věci Zuzana Kailová z ČSSD.

Proti koupi vystupoval zastupitel Martin Svoboda z ODS. I nezařazený náměstek Pavel Boček měl výhrady, ale byl pro koupi:

„Jako investiční náměstek z toho nejsem nadšený, ale jsem schopen vzít v potaz, že sociální problémy v našem městě jsou takového rázu, že jsem schopen nad tímto přimhouřit oko.“

„Můžete vyjmenovat některé největší závady nebo poruchy v tom domě?“ ptá se reportérka.

„Kromě obvodového pláště je tam všechno špatně. Ten dům je totálně vybydlený. Původní odhady na rekonstrukci byly kolem 20 milionů a současný, kalkulovaný rozpočet se pohybuje kolem deseti jedenácti milionů. A to bylo pro mě zásadní.“

Bydlení by po opravách v malých bytech měly najít rodiny, které nebudou mít na zaplacení běžných nájmů či kaucí anebo se dostanou do svízelné situace. Zuzana Kailová popsala, jak by to mělo fungovat:

„Ty byty by měly být dočasného charakteru. S rodinami bude pracováno, měla by tam být služba, měli by tam být sociální pracovníci. Plánujeme také, že v objektu bude zřízena buď služebna městské policie nebo domovník, vrátný. A ten bude dbát na to, aby byl klid nejen v objektu, ale i v okolí,“ slíbila náměstkyně primátora.


Zvětšit mapu
autor: hau
Spustit audio