Město Litvínov bude od ledna samo zajišťovat svoz komunálního odpadu. Poplatek pro obyvatele zůstane stejný

19. září 2022 09:37

V Litvínově na Mostecku si budou od ledna sami zajišťovat svoz a likvidaci komunálního odpadu. Nově to dostanou na starost technické služby města. Do konce prosince bude vyvážet odpad soukromá společnost, které Litvínov neprodloužil smlouvu.

Město už podle vedení technických služeb nakoupilo tři nové svozové vozy. Jeden by měl dorazit už tento týden, zbylé dva v listopadu. Technické služby už také mají více než 2000 nádob na směsný odpad. Dodavatele kontejnerů na ten tříděný musí Litvínov ještě najít do konce roku.

Odpad bude město vyvážet na nedalekou skládku Celio – smlouvu s ní má podepsanou na čtyři roky. Musí ale ještě najít celkem 15 nových zaměstnanců, a to do provozu i do kanceláří.

Podle mluvčí Litvínova Jitky Pavlíkové zatím město za budování vlastního odpadového hospodářství utratilo zhruba 40 milionů korun – například za už zmíněné svozové vozy, nádoby na odpad, nákladní auto na svoz velkoobjemových kontejnerů nebo samolisovací kontejner, traktor, bagr, ale i za potřebný software a další věci.

Novým sídlem litvínovských technických služeb má být areál bývalého Kovošrotu v městské části Hamr. Má tam být rekonstruovaná administrativní budova i nový sběrný dvůr, který nahradí ten ve středu města.

Dokončený měl být už v září, nakonec to ale bude až v polovině příštího roku. Stejné zdržení platí také pro administrativní budovu. Důvodem je nutná přeložka inženýrských sítí. Technické tak zatím zůstanou ve svém původním sídle v centru města.

Dobrou zprávou pro obyvatele Litvínova je, že svoz odpadu od ledna 2023 ani přes veškeré tyto investice zatím nepodraží.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související