Měsíc Titan a tajemství Kouzelného ostrova

12. červenec 2014

V jezeře Ligeia Mare na Saturnově měsíci Titanu je malý ostrůvek, který mizí a znovu se objevuje.

Americká sonda Cassini zkoumá od července roku 2004 planetu Saturn a její okolí. Hned na počátku šokovala zjištěním, že Saturnův měsíc Titan má podpovrchový oceán vody a čpavku. Ještě překvapivější poznatky přinesl Cassiniho těsný průlet nad povrchem jiného Saturnova měsíce Enceladu. Sonda se tehdy ve výšce 190 km nad povrchem ocitla ve výtryscích organických látek, jakýchsi horkých gejzírech.
Překvapení pokračují i poté, co Cassini splnil svůj úkol a vysadil na Titanu přistávací pouzdro Huygens. Výzkum přinesl mnoho dalších zajímavých informací. O Titanu teď víme, že má hustou, převážně dusíkatou atmosféru s podobným charakterem počasí, jako má naše Země. Místo vody však vzhledem k velmi nízkým teplotám až minus 180 stupňů Celsia koluje v atmosféře směs metanu a etanu. Déšť z takových oblaků pak vytváří říční koryta a plní řeky a jezera. Největší z těchto jezer leží v oblasti severního pólu a mají jména podobná těm, kterými astronomové pojmenovali oblasti na našem Měsíci – např. Punga Mare, Kraken Mare nebo Ligeia Mare.

Právě tohle poslední jezero proslulo tím, že na něm sonda Cassini zpozorovala ostrůvek, který mizel a znovu se objevoval. Zřejmě proto dostal jméno Magic Island – Kouzelný ostrov. Vědci teď spekulují, proč ostrov na některých snímcích je a na jiných není. Přišli s několika variantami.
Radar detekoval na jezeře vlny, které mohl vytvořit silný vítr a které by se mohly jevit jako ostrov. Nebo ze dna jezera občas vystupují bubliny plynů. Další možností mohou být kusy metanového ledu, které vyplují na povrch při oteplení v okolí jezera. Ostrovem mohou být třeba i naplaveniny, které se dočasně vytvořily - podobně jako je tomu na Zemi v okolí říčních delt.
Řešení hádanky pokračuje s prodlouženou misí zmíněné sondy. A nejde samozřejmě jen o Titanův Kouzelný ostrov. Je pravděpodobné, že se vědci dočkají i dalších nových poznatků. Titan je nepochybně jedním z nejzáhadnějších měsíců v naší Sluneční soustavě.

Saturnův měsíc Titan

Vysíláno v Planetáriu č. 28/2014, 12. července.

Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio