Medvědí tlapičky

Medvědí tlapičky, nebo též pracny či pracinky - s těmi je to skoro jako s bramboračkou - kolik rodin, tolik variací, zkuste letos třeba tuto…

Suroviny:
500 g hladké mouky
300 g másla
300 g cukru
150 g mletých vlašských ořechů
asi 2 lžíce kakaa
hřebíček
skořice mletá
citronová kůra i šťáva

Postup:

1. Hřebíček roztlučeme v hmoždíři a prosejeme.

2. Z tuku, cukru, ořechů a mouky zpracujeme těsto, zapracujeme do něj i kakao a koření, trochu strouhané citronové kůry a trochu citronové šťávy. Místo citronu můžeme použít citronové aroma.

3. Těsto zabalíme do mikrotenu a necháme odležet v chladu.

4. Odebíráme menší kusy, vyválíme válečky, odkrajujeme stejně velké kousky a vtlačujeme do formiček. Pro lepší vyklopení se doporučuje formičky jemně vytřít tukem, existují i formičky teflonové nebo silikonové.

5. Ještě teplé tlapky cukrujeme cukrem moučkou, který předem ovoníme vloženým vanilkovým luskem. Stejné těsto můžeme využít i na košíčky nebo plněné ořechy.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.