Medvědí tlapičky
Medvědí tlapičky, nebo též pracny či pracinky - s těmi je to skoro jako s bramboračkou - kolik rodin, tolik variací, zkuste letos třeba tuto…
Suroviny:
500 g hladké mouky
300 g másla
300 g cukru
150 g mletých vlašských ořechů
asi 2 lžíce kakaa
hřebíček
skořice mletá
citronová kůra i šťáva
Postup:
1. Hřebíček roztlučeme v hmoždíři a prosejeme.
2. Z tuku, cukru, ořechů a mouky zpracujeme těsto, zapracujeme do něj i kakao a koření, trochu strouhané citronové kůry a trochu citronové šťávy. Místo citronu můžeme použít citronové aroma.
3. Těsto zabalíme do mikrotenu a necháme odležet v chladu.
4. Odebíráme menší kusy, vyválíme válečky, odkrajujeme stejně velké kousky a vtlačujeme do formiček. Pro lepší vyklopení se doporučuje formičky jemně vytřít tukem, existují i formičky teflonové nebo silikonové.
5. Ještě teplé tlapky cukrujeme cukrem moučkou, který předem ovoníme vloženým vanilkovým luskem. Stejné těsto můžeme využít i na košíčky nebo plněné ořechy.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.