Mazanec
Mazanec je symbolem slunce a pekl se obvykle na Bílou sobotu.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky nebo napůl s hladkou
- 100 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 vejce nebo 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí
- 80 g másla
- 200 ml mléka
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- hrst rozinek
- lžička citronové kůry
- 1 vejce na potření
- cukr moučka na posypání nebo mandlové lupínky
Postup:
- V míse smícháme mouku, cukry, citronovou kůru, špetku soli a sušené droždí.
- Přidáme vlažné mléko, vejce (nebo žloutky), rum a rozpuštěné (ne horké) máslo a zaděláme hladké těsto, v závěru zapracujeme rozinky. Ty můžeme předem namočit do vody.
- V teple pod utěrkou necháme hodinu kynout, pak vytvarujeme dva menší bochánky, přeneseme na plech s pečicím papírem, ještě chvíli necháme kynout, pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby vyhřáté na 175 stupňů Celsia a do zlatova upečeme. Kdysi se už potřený mazanec ještě před pečením nakrojil do kříže, někde ho sypou mandlovými plátky a dávají sekané mandle i do těsta.
- Zchladlý mazanec poprášíme cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka