Mazanec
Mazanec je symbolem slunce a pekl se obvykle na Bílou sobotu.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky nebo napůl s hladkou
- 100 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 vejce nebo 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí
- 80 g másla
- 200 ml mléka
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- hrst rozinek
- lžička citronové kůry
- 1 vejce na potření
- cukr moučka na posypání nebo mandlové lupínky
Postup:
- V míse smícháme mouku, cukry, citronovou kůru, špetku soli a sušené droždí.
- Přidáme vlažné mléko, vejce (nebo žloutky), rum a rozpuštěné (ne horké) máslo a zaděláme hladké těsto, v závěru zapracujeme rozinky. Ty můžeme předem namočit do vody.
- V teple pod utěrkou necháme hodinu kynout, pak vytvarujeme dva menší bochánky, přeneseme na plech s pečicím papírem, ještě chvíli necháme kynout, pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby vyhřáté na 175 stupňů Celsia a do zlatova upečeme. Kdysi se už potřený mazanec ještě před pečením nakrojil do kříže, někde ho sypou mandlovými plátky a dávají sekané mandle i do těsta.
- Zchladlý mazanec poprášíme cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.