Mazanec

Mazanec je symbolem slunce a pekl se obvykle na Bílou sobotu. 

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky nebo napůl s hladkou
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 vejce nebo 2 žloutky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 80 g másla
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • hrst rozinek
  • lžička citronové kůry
  • 1 vejce na potření
  • cukr moučka na posypání nebo mandlové lupínky

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukry, citronovou kůru, špetku soli a sušené droždí.
  2. Přidáme vlažné mléko, vejce (nebo žloutky), rum a rozpuštěné (ne horké) máslo a zaděláme hladké těsto, v závěru zapracujeme rozinky. Ty můžeme předem namočit do vody.
  3. V teple pod utěrkou necháme hodinu kynout, pak vytvarujeme dva menší bochánky, přeneseme na plech s pečicím papírem, ještě chvíli necháme kynout, pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby vyhřáté na 175 stupňů Celsia a do zlatova upečeme. Kdysi se už potřený mazanec ještě před pečením nakrojil do kříže, někde ho sypou mandlovými plátky a dávají sekané mandle i do těsta.
  4. Zchladlý mazanec poprášíme cukrem moučkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.