Max Daut – významný stavitel a architekt z Jablonce nad Nisou

22. březen 2024

Vybudoval největší kostel v Libereckém kraji, který je jabloneckou dominantou. Stavitel a architekt Max Daut, který se narodil v roce 1887 v Jablonci nad Nisou, je jedním z lidí, kteří svému městu vtiskli jeho autentickou tvář.

Jeho otec Karel Daut byl významným místním stavařem. Max převzal jeho firmu sídlící v dnešní Podhorské ulici č. 74 ve 23 letech.

Ke společnosti, která měla nejmodernější stroje a nákladní vozy, patřila také pila a cihelna. Dautova firma se zaměřovala na všechny typy výškových a zemních staveb ze dřeva, cihel nebo železobetonu. V nejlepších letech v ní pracovalo až 200 lidí.

Její sesterská společnost na vysušování působila také v Praze. Historikům se dochoval její originální reklamní slogan „Kdo chce bydlet zdravě, bydlí v suchém“.

Nejvýznamnější stavbou Maxe Dauta je římskokatolický kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova na horním jabloneckém náměstí. Jedná se o trojlodní chrám ve funkcionalistickém stylu, který vznikl na začátku 30. let 20. století.

Vysoké uznání získal Daut také úspěšně provedenou zakázkou na budovu Eskomptní banky nebo přestavbu bižuterní školy. Postavil rovněž sklárnu v Lučanech nad Nisou a řadu hodnotných vil.

Max Daut byl v roce 1951 přinucen z Jablonce nad Nisou odejít. Zemřel v roce 1961 v německém Sigmaringenu.

autor: Milan Knotek
Spustit audio