Matka dipomatka. Dana Huňátová o poslání diplomacie i Václavu Klausovi se sobím spřežením

25. leden 2022

V nové knize se Dana Huňátová vrací ke svým deníkovým zápiskům a vzpomíná na diplomatické mise ve čtyřech státech na čtyřech kontinentech. „Oslovení matka diplomatka použil můj syn Marek před mnoha lety při jednom koncertě své kapely Tata Bojs, když mě uvítal mezi diváky, příležitostně tak o mně mluví v rozhovorech nebo ve svých sloupcích. Ihned se mi to zalíbilo,“ přibližuje Huňátová.

„Během třiceti let své diplomatické kariéry jsem strávila ve Finsku, Egyptě, Malajsii a USA sedmnáct let. Manžel a děti tam za mnou jezdili na návštěvy,“ píše Huňátová.

Čtěte také

Do služeb ministerstva zahraničí nastoupila na konci sametové revoluce v prosinci roku 1989 společně s ministrem zahraničních věcí Jiřím Dienstbierem. Dva roky vedla ministrův kabinetu, poté jí nový ministr nabídl post velvyslankyně ve Finsku. Přijala prý s radostí. 

Práce diplomata je velice rozmanitá. V zásadě jde o úřednickou práci, ale její podstatou je setkávání s politiky, ministerskými úředníky, podnikateli, novináři, významnými osobnostmi hostitelské země a s diplomaty jiných zemí. Schůzky a rozhovory mají jediný cíl: Získat co nejvíce informací a názorů a zároveň poskytovat informace o své zemi,“ popisuje bývalá diplomatka. 

V zásadě jde o úřednickou práci, ale její podstatou je setkávání s politiky, ministerskými úředníky, podnikateli, novináři a dalšími.
Dana Huňátová

Kromě dojednaných schůzek slouží k prosazování zájmů také společenské akce. K přípravě takové společenské akce je potřeba přistupovat s velkou pečlivostí. Dana Huňátová si prý záhy uvědomila, že právě v této oblasti má vůči svým mužským kolegům nevýhodu. Ti totiž s sebou mívali manželky, které si organizaci společenských akcí braly na starost. Jí ale taková manželka chyběla. Ve Finsku totiž byla jen s dcerou. Syn a manžel zůstali v Praze

Klaus a závod se soby

Dana Huňátová popisuje i návštěvu tehdejšího předsedy české vlády Václava Klause v roce 1994 ve Finsku. Vedle pracovních úkolů se aktivně zúčastnil také závodů saní tažených soby na zamrzlém jezeře.

Když premiérův sob prudce vyrazil na závodní dráhu a Václav Klaus za prvním obloukem zmizel z dohledu, jeho ochranka zpanikařila. Nejspíše předpokládali, že premiér na saních jen zapózuje, aby dal příležitost fotografům. Nenapadlo je, že opravdu vystartuje. A zřejmě přeslechl i informaci, že Klausův sob jménem Turbo je jasným favoritem. Saně s českým premiérem se přiřítily asi o 15 minut později. S vítězným časem v těsném závěsu dorazil do cíle finský premiér. Efektní fotografie z dojezdu Václava Klause do cíle se objevily ve všech finských i českých novinách.

Poslechněte si celé Ex libris, knihou Dany Huňátové provází Veronika Kindlová. Čím vším se zabývají diplomaté?

Spustit audio