Máte pocit, že se o kytky dobře staráte, přesto se jim nedaří? Tohle jsou 3 nejčastější pěstitelské hříchy

9. duben 2024

Pokojové rostliny nám zdobí interiéry už po staletí – ale pořád ještě děláme některé zásadní chyby – skoro se dá říci pěstitelské hříchy.

Nejčastějšími hříšníky jsou tzv. „přelívači“. Chcete rostlině dopřát co nejlepší péči, často ji zaléváte a ona přesto svěsí listy a ty začnou dokonce žloutnout. Jasná známka toho, že rostlina má více vláhy, než potřebuje a uhnívají jí kořínky.

Pokud ji chcete zachránit, vyndejte ji z květináče, odstraňte uhnilé nebo zahnívající kořeny, přesaďte ji do nového substrátu a uberte na zálivce. Spolehlivým měřičem je náš vlastní prst – když ho zaboříte do květináče na aspoň 2–3 cm, poznáte, jestli je substrát ještě vlhký, nebo už proschlý.

Někdy se místo zálivky doporučuje rosení, ale to zas může způsobit zaschlé skvrnky na listech, pokud je voda tvrdší.

Změna teploty a světla se na pokojovkách projeví

Těsný obal

Dalším hříchem je příliš těsný obal na květináč – mezi květináčem a ozdobným obalem by měl být dostatečný prostor, aby rostlina mohla dýchat.

Vhodnější je podmiska, ale pokud lpíte na ozdobných obalech, myslete na potřebný volný prostor kolem květináče.

Obal na květináč

Špatné místo

Třetím nejčastějším prohřeškem je nevhodné místo – obvykle příliš slunné. Jen málokterá pokojová rostlina miluje přímý sluneční svit. Je lepší umístit květináč kousek od okna – tak, aby rostlina měla dostatek světla, ale netrpěla úpalem.

Dobrým a do módy se vracejícím prostředkem jsou květinové stěny, které instalujeme kousek od okna a umístíme rostliny tam. Ne úplně na husto, aby nám neubíraly příliš světla v místnosti.

Pokojové rostliny
Spustit audio