Maso z Polska se prodávalo i v Praze a v Kostelci nad Labem. Veterináři upozorňují, že maso nemusí být nutně závadné

5. únor 2019 16:00

Veterináři spolu s policisty a celníky dnes začali kontrolovat kamiony, které do Česka přivážejí polské maso. Je to reakce na kauzu se zkaženým masem z minulého týdne. Část té zásilky se dostala i do Kostelce nad Labem na Mělnicku a do Prahy.

Do Kostelce nad Labem putovalo 61 kilogramů hovězího. Maso skončilo u zákazníků, kteří ho nakoupili v řeznictví. Podle serveru www.seznamzpravy.cz veterinární správa vyzývá spotřebitele z Kostelce nad Labem a okolí, aby se podívali, zda doma nemají maso z 22., respektive 24. ledna 2019, kdy bylo maso v prodeji.

Do Prahy se podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka také dostala zásilka přes 100 kilogramů masa z Polska. „Ve skladu se zachytilo asi 56 kilogramů a zhruba stejné množství putovalo do několika stravovacích zařízení v Praze. My jsme ze stejných šarží zásilky odebrali vzorky a ty byly v pořádku,“ dodal mluvčí.

Státní veterinární správa sbírá vzorky z podezřelých zásilek polského hovězího masa, které podle polských médií pochází z jatek, kde jsou porážena i nemocná zvířata.

Veterináři proto apelují na zákazníky, kteří si v těchto městech a v tyto dny maso kupovali a ještě ho nespotřebovali, aby se s prodejcem domluvili na vrácení.

„Pokud máte pochybnosti, tak doporučujeme maso nekonzumovat. Jestli trvanlivost dovolí, tak ho nechte v lednici, případně ho zamrazte, a počkejte na další informace,“ říká Petr Majer s tím, že klíčové budou zbylé výsledky kontrol vzorků.

Už minulý týden Státní veterinární správa upozorňovala na to, že maso nemusí být nutně závadné.

autor: redakce
Spustit audio