Martinské podkovy

Husí pečínku jste asi měli včera, svatomartinské víno si dáte dnes a k martinskému menu patří i podkovy nebo rohlíčky, které se pečou na paměť podkov koně sv. Martina.

Suroviny:

300 g polohrubé mouky

půl kostky droždí

100 g měkkého másla

2 žloutky

asi 8 lžic cukru moučky

asi 200 ml mléka

špetka soli

1 vajíčko na potření

maková náplň (nebo tvarohová, ořechová, povidla)

celý mák na posypání

cukr moučka na závěrečné poprášení

Postup:

  1. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka připravíme kvásek.
  2. Měkké máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme prosátou mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek a zbytek mléka. Zaděláme těsto, které necháme v teple pod utěrkou vykynout.
  3. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme a postupně vyvalujeme kulaté placky, které rozkrájíme na trojúhelníky, na stranu proti špičce dáme lžičku náplně a stočíme do rohlíčku – do podkovy.
  4. Podkovy naskládáme na plech na pečicí papír, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme nemletým mákem a ve středně předehřáté troubě upečeme do zlatova.
  5. Po zchladnutí poprášíme cukrem moučkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.