Martinské podkovy
Husí pečínku jste asi měli včera, svatomartinské víno si dáte dnes a k martinskému menu patří i podkovy nebo rohlíčky, které se pečou na paměť podkov koně sv. Martina.
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
půl kostky droždí
100 g měkkého másla
2 žloutky
asi 8 lžic cukru moučky
asi 200 ml mléka
špetka soli
1 vajíčko na potření
maková náplň (nebo tvarohová, ořechová, povidla)
celý mák na posypání
cukr moučka na závěrečné poprášení
Postup:
- Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka připravíme kvásek.
- Měkké máslo utřeme s cukrem a se žloutky, přidáme prosátou mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek a zbytek mléka. Zaděláme těsto, které necháme v teple pod utěrkou vykynout.
- Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme a postupně vyvalujeme kulaté placky, které rozkrájíme na trojúhelníky, na stranu proti špičce dáme lžičku náplně a stočíme do rohlíčku – do podkovy.
- Podkovy naskládáme na plech na pečicí papír, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme nemletým mákem a ve středně předehřáté troubě upečeme do zlatova.
- Po zchladnutí poprášíme cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.