Marokánky

Kdyby se vám zdálo, že toho cukroví máte málo...

Suroviny:
asi 8 lžic hladké mouky
půl litru mléka
10 rovných lžic cukru
100 g másla
100 g mandlí
100 g rozinek
100 g citronátu nebo kandovaného ovoce
100 g ořechů nebo lískových oříšků
čokoládová poleva

Postup:

1. Mléko rozmícháme s cukrem, přidáme mouku a na mírném ohni na hlubší teflonové pánvi zahříváme, až směs zhoustne, pak přidáme máslo.

2. Pak do směsi zamícháme ještě nasekané mandle (předem je spaříme horkou vodou a oloupeme), ořechy, kandované ovoce, rozinky a dobře promícháme.

3. Z hmoty lžičkou odebíráme kousky, klademe je na plech na pečicí papír, trochu rozetřeme do placičky a v ostřejší troubě (190-200 stupňů) pečeme, až okraje lehce zezlátnou.

4. Ještě horké sloupneme nožem z pečicího papíru, dáme marokánky vychladnout a raději až druhý den plochou stranu potáhneme čokoládovou polevou. Vydrží i 3-4 týdny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.