Mapy na kachličkách v koupelně zničí citron, vodní kámen v rychlovarné konvici octová voda, radí chemik

18. březen 2024

Pitná voda, kterou v České republice pijeme, je voda mrtvá, říká Martin Šeda, který vede katedru aplikované chemie Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vodu živou bychom prý my, moderní lidé, už ani nezvládli. Náš organismus odvykl styku s nejrůznějšími mikroorganismy, které přírodní vody obývají, proto pro dlouhodobé požívání potřebujeme vodu upravenou.

Martin Šeda, vedoucí katedry aplikované chemie Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

V úpravnách se voda z přírodních zdrojů čistí a desinfikuje, ve vodárnách se navíc chlóruje, aby se zamezilo kontaminaci bakteriemi z vodovodního řadu. Je-li to potřeba, doplňuje se naše kohoutková voda i o některé minerály, protože čistá H2O by nám nejenom nechutnala, ale ani by našemu tělu nic nepřinášela.

I upravená voda je ale lokalitu od lokality jiná. Ta jihočeská je podle Martina Šedy poměrně měkká. Z toho vyplývá i několik praktických rad pro domácnosti.

Praní v tvrdé vodě chce víc prášku

„Je dokázané analýzami, že v jižních Čechách máme vodu velice měkkou, oproti jiným částem republiky je to nesrovnatelné. Pokud byste prali někde, kde mají vodu opravdu tvrdou, museli byste použít více prášku, tak jak je to uvedeno na etiketě. Platí, že čím tvrdší voda, tím hůř se v ní pere a tím větší dělá mapy, fleky a bílý povlak na spotřebičích.“

Na bílé mapy cokoli kyselého

A co s takovými mapami od vody například na kachličkách v koupelně? „Ve většině případů postačí mírně kyselá látka jako například citron, kyselina citronová nebo ocet. Rozhodně nepoužívejte sodu nebo něco zásaditého. To, co vodní kámen nemá rád, je právě kyselost, zvlášť na počátku svého vzniku. Cokoli kyselého jej rozpouští,“ konstatuje vědec.

Bílého povlaku na sanitární keramice a nerezu se tedy podle Martina Šedy můžeme jednoduše zbavit. „Stačí nanést ocet, citronovou šťávu nebo roztok kyseliny citronové, kterou si koupíme v potravinách nebo v drogerii a rozmícháme ve vodě. Čím starší a silnější je povlak, tím více pokusů budeme potřebovat, ale nebojte se, ono to nakonec pustí,“ usmívá se.

Voda z vlastních zdrojů může být jiná

Voda z jihočeských zdrojů, která prošla úpravnami vod, je tedy měkká, mnoho kamene netvoří a dobře se v ní pere. Jinak tomu ale může být u vody z vlastních vrtů a studen. „Záleží to na tom, z jakého je voda zdroje, z jakého pochází podloží, odkud se do studny či vrtu dostala. Když voda protéká horninami, tak se obohacuje o minerály, jako je vápník a hořčík, tedy látky, které tvrdost vody zvyšují. Takže je potřeba nechat si zhotovit rozbor,“ vysvětluje chemik

Tvrdá voda zanese pračku i bojler

„Tvrdou vodu poznáme i na spotřebičích – právě podle povlaku. Záleží i na tom, v jaké teplotě hru s tvrdostí vody hrajeme. Třeba na bojleru a topných tělesech to bude úplně něco jiného než na studené vodovodní baterii,“ uvádí Martin Šeda.

„Minerály se vysrážejí v podobě vodního kamene zejména tam, kde je těleso teplé, to znamená na mokrých topných tělesech typu žehlička, pračka, myčka a podobně. Ale jak říkám, v jižních Čechách s tvrdostí vody moc problém nemáme, takže když to jednou za čas projedete běžným změkčovačem, tak to úplně postačí,“ líčí.

Ve varné konvici převařte cokoli kyselého

Pro údržbu velkých spotřebičů by v jižních Čechách mělo stačit jednou za rok vyčistění za pomoci běžně dostupné tablety proti vodnímu kameni.

Ve varné konvici zase stačí převařit trochu octové vody a s ní pak vylít i plátky uvolněného nánosu. „Já tedy používám kyselinu citronovou, protože nemám moc rád zápach octa. Ale je to úplně jedno. Velice spolehlivě se tím čistí i vodovodní baterie,“ říká Martin Šeda.

Do žehličky destilovanou vodu

Destilovanou vodu k pití vědec nedoporučuje, nedělala by nám dobře. Žehličce by ji ale naordinoval. „Rozhodně je lepší pro spotřebiče tohoto typu používat vodu destilovanou, protože tím prodloužíte jejich životnost. Když tady v jižních Čechách použijete vodu z kohoutku, tak to tak zlé nebude, ale třeba v Podkrkonoší byste své žehličce ublížili,“ doplňuje.

A co když je voda rezavá? O čem svědčí zápach vody z kohoutku? Pomůže ji převařit? A co udělá s člověkem nízká koncentrace olova nebo rtuti ve vodě, kterou dlouhodobě pije? Celý rozhovor s vědcem Martinem Šedou si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.