Makovec

Mák je podivuhodná plodina, lidstvo provází už od 6. tisíciletí př. n. l. Česko ještě v roce 2008 patřilo s téměř 50.000 tun k největším pěstitelům a zároveň i vývozcům, loni už se sklidila zhruba jen polovina tohoto množství.

Suroviny:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 vejce
tři čtvrtě hrnku mletého máku
1 prášek do pečiva
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
citronová nebo čokoládová poleva

Postup:

1. Elektrickými metličkami ušleháme vejce a cukr do pěny, přišleháme olej, mléko a nakonec mouku smíchanou předem s mákem a kypřícím práškem.

2. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečicím papírem) a v troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme.

3. Vychladlý makovec můžeme polít polevou podle chuti nebo jen pocukrovat. A můžete vyzkoušet i variantu s mákem nemletým.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!