Lydie Bondyová – původní majitelka „Gabčíkova kola“, rodačka z teplického Šanova

Při atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942 hrála velkou roli dvě jízdní kola využitá parašutisty Kubišem a Gabčíkem. Jedno z nich původně patřilo rodačce z teplického Šanova Lydii Bondyové, rozené Holznerové. A to se jí nakonec stalo osudným, i když se odbojové činnosti aktivně neúčastnila.

Když bylo Lydii 14 let, otec ji v teplickém obchodě Josefa Krčmáře koupil dámské jízdní kolo. O pár let později si ho vzala sebou do Prahy, kam se s celou židovskou rodinou musela přestěhovat.

Jako zdravotní sestra na něm jezdila do práce. Zde se seznámila s o 11 let starším lékařem Jiřím Bondym, za kterého se provdala.

Jelikož Židé nemohli podle Norimberských zákonů vlastnit dopravní prostředky, včetně kol, Lydie Bondyová ho nejprve darovala kolegyni z práce, která pro něj ale neměla využití. Nakonec si ho vzal její blízký kamarád z dětství Vlastimil Moravec.

Byt Moravcových byl kontaktním místem parašutistů. A jeden z nich, Josef Gabčík, právě kolo Lydie Bondyové později využil k přesunu na místo úspěšné diverzní akce.

Gestapo kolo po činu zabavilo a společně s dalšími předměty z místa činu vystavilo ve výkladní skříni Baťova obchodního domu na Václavském náměstí. Ani obrovská odměna 10 miliónů korun nikoho k prozrazení nezlákala. Informace poskytl až zrádce Karel Čurda.

Lydie Bondyová byla zatčena za neposkytnutí informací a společně s několika členy své rodiny v Mauthausenu popravena. Bylo jí pouhých 21 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio