Luxusní utopenci

Rolls royce mezi utopenci… Suroviny a postup: Svaříme 1 l octa a 1 l vody, přimícháme 1-2 lžíce cukru, asi 2 lžičky soli, 10 pepřů celých, 4 nová koření, 8-10 bobkových listů, 3-4 hřebíčky a po pěti minutách varu vypneme, přidáme 2 pálivé malé feferonky a necháme stydnout. Koření v nálevu můžeme měnit – může tam být i jalovec, tymián, mletý pepř, můžeme přidat i lžíci oleje. Asi 20 špekáčků oloupeme, nařízneme, poprášíme mletým pepřem, do nakrojení dáme plátek nakládané okurky, menší kolečko cibule a proužek sterilované papriky a do sklenice střídavě vrstvíme nakrájenou cibuli, špekáčky, dlouhé naložené feferonky, nakonec zalijeme teplým (ne horkým) nálevem a dáme na 2 týdny rozležet do chladu, občas se sklenicí pohneme.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.