Luděk Zelenka – důrazný fotbalový útočník a generální manažer reprezentace malého fotbalu, rodák z Liberce

7. listopad 2023

Důrazný útočník, který se snadno dostával do šancí, ale ne vždycky je proměnil. Tak někteří fotbaloví experti označují bývalého útočníka Luďka Zelenku. Možná i proto mu chybí pouhých osm branek ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů, kteří překonali stovku.

Luděk Zelenka se narodil v roce 1973 v Liberci. Dospělý fotbal začal hrát v Českém Dubu a Turnově. V nejvyšší soutěži debutoval v červenci 1995 v jabloneckém dresu a zápas proti Plzni rozhodl jediným gólem.

Až na půlroční angažmá v Rakousku strávil celou kariéru na domácích trávnících.

Nejlepší roky zažil v pražské Slavii, za kterou vstřelil 21 ligových gólů a další přidal v poháru UEFA a předkole Ligy mistrů.

Střelecky se mu ale dařilo nejvíce v Brně, kde v 68 zápasech skóroval 25krát. Nastupoval také za Viktorii Žižkov, Teplice a Blšany.

Závěr kariéry strávil v pražské Bohemce, kde po osmi zápasech bez vstřelené branky a narození čtvrtého syna ukončil v listopadu 2009 profesionální dráhu. Bylo mu 36 let.

Jak sám říká, vyděláno na horší časy neměl. Musel hned do práce. V současné době působí jako spolukomentátor fotbalových přenosů v České televizi a generální manažer reprezentace malého fotbalu. V Českém Dubu je organizátorem a garantem fotbalového kempu, který nese jeho jméno.

autor: Milan Knotek
Spustit audio