Loupežnický hrad Šaunštejn v České Švýcarsku má nová zábradlí a lávky

Práce na zřícenině skalního hrádku Šaunštejn v Národním parku Českém Švýcarsku a jeho okolí skončily. Sanace skalních bloků a rekonstrukce přístupu stála zhruba deset milionů.

„Cílem bylo zajistit větší bezpečnost návštěvníků,” řekl mluvčí národního parku Tomáš Salov. Pozůstatky středověkého hradu Šaunštejn u Vysoké Lípy, kterému se přezdívá Loupežnický hrad, patří k oblíbeným výletním cílům. Na vrcholové části hradu se lidé dostávali po betonových lávkách na ocelových traverzách a o bezpečnost se starala řídká trubková zábradlí. Jenže traverzy lávek byly kvůli korozi podle Salova na konci své životnosti a správa parku proto postupně lávky kvůli bezpečnosti uzavírala. Nakonec zůstala přístupná jen centrální část hrádku a správa parku se proto rozhodla pro rozsáhlejší rekonstrukci.

Práce začaly na jaře 2021 sanací několika nestabilních skalních šupin a bloků. Po jejich dokončení vynesl na podzim roku 2021 na hrádek potřebný materiál vrtulník. A výsledek?

„Nový přístup tvoří poměrně nenápadná kovová konstrukce žebříků a vrcholových lávek a vyhlídkových plošin, která nese dubové prahy, po kterých se mohou návštěvníci pohybovat. Zábradlí jsou kovová, natřená tmavou barvou a opatřená jemným kovovým výpletem. Celková konstrukce působí subtilně, nezakrývá celý povrch Šaunštejna, návštěvníci i nadále mají kontakt se skálou,” řekl mluvčí.

autoři: Eva Bucharová , reČRoL
Spustit audio

Související