Lívance s ovesnými vločkami

Vločky přidají vlákninu a budeme mlsat zdravěji.

Suroviny:
3 lžíce ovesných vloček – raději ty jemné
100 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 vajíčko
1 lžíce cukru
menší půlku droždí
sůl
olej na smažení
povidla nebo marmeláda
měkký tvaroh
2 lžíce kysané smetany

Postup:

1. Droždí nadrobíme do hrnku s trochou mléka, osladíme a necháme vzejít kvásek.

2. Smícháme mouku, zbytek cukru a vločky, zalijeme kváskem a zbytkem mléka, přidáme vejce a zaděláme lívancové těsto. Necháme v teple kynout – mělo by stačit 20 minut.

3. Na pánev nebo lívanečník s rozehřátým tukem lijeme sběračkou placičky a pečeme z obou stran.

4. Elektrickým šlehačem našleháme tvaroh s kysanou smetanou.

5. Upečené lívance potřeme povidly nebo marmeládou podle chuti, doprostřed dáme lžičku našlehaného tvarohu a podáváme.