Litoměřice se rozhodly omezit používání plastu na úřadech. Jako první v Česku

13. srpen 2018 14:23

„Dost bylo plastu!“ – to je název nové kampaně Ministerstva životního prostředí, ke kterému se jako první město v republice připojily Litoměřice. Je to cesta k tomu, aby firmy a města byly ekologičtější a omezily požívání jednorázových předmětů z plastů.

Evropská komise připravuje návrh zákona, který by zakazoval používání jednorázových plastů úplně. Uvidíme, jak to nakonec dopadne, nicméně tahle iniciativa si dává za cíl snížit objem plastů už dnes a dobrovolně. Litoměřičtí radní se rozhodli, že se ke kampani připojí.

Vedoucí odboru životního prostředí Pavel Gryndler popisuje změny, které proto radnice udělala a ještě se chystá udělat.

„Nepoužívat jednorázové plastové nádobí, nebudeme kupovat vodu v PET lahvích – chceme podporovat, aby se pila kohoutková voda. Chceme vybavit odbory skleněnými džbány a prosadit, aby se nepoužívaly jednorázové balené cukry a balená mlíčka do kávy. A pak také nebudeme kupovat igelitky – každý úředník už obdržel látkovou tašku. I občanům města jsme rozdali asi 800 látkových tašek a v září v tom budeme pokračovat,“ vypočítává Gryndler.

Město vybaví své odbory také jídlonosiči, aby si v nich zaměstnanci mohli přinést oběd z restaurace a nevyužívali jednorázové boxy.

O víkendu byly ve městě pivní slavnosti, na kterých byly poprvé zakázané plastové kelímky, které nahradily zálohované vratné. Radnice chce, aby se toto opatření rozšířilo i na další akce, třeba i na výstavišti Zahrada Čech.

Proti plastům se začala vymezovat i další severočeská města

Své zálohované kelímky má i město Děčín, letos se používaly na zahájení turistické sezóny.

Radnice v Teplicích zase například dlouhodobě třídí odpad, a to i bioodpad. Začala také používat na jednání zastupitelů namísto plastových kelímků papírové.

I krajský úřad začíná využívat na různých akcích namísto plastového nádobí to, které je ekologicky jednodušeji odbouratelné.

Zeleným krokem jsou i parkovací automaty na solární energii a veřejné osvětlení na úsporné LED technologie v Děčíně.

V Rumburku osvětlení postupně vyměňují podle finančních možností, stejně tak ve Varnsdorfu.

Krásná Lípa zase ustoupila od používání pesticidů v hubení plevele po městě – letos na to zakoupila speciální parní stroj. K tématu patří také využívání kol, nebo elektromobilů úředníky.

Například Litoměřice využívají elektromobily jako služební vozidla. Po městě jich jezdí 10, město je má na operativní leasing do konce letošního roku. Radnice se pak chystá vyhodnotit jejich používání a rozhodnout, jestli je koupí natrvalo. Elektromobily využívá i krajský úřad. Celkem jich je 21 a většinu mají k dispozici příspěvkové organizace ze sociální oblasti.

Litoměřičtí úředníci a městští strážnici vyžívají také elektrokola. Ty mají i na sociálním oboru v Chomutově.

autoři: Lucie Valášková , Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související