Linecké cukroví
Klasika nesmí chybět, ale zkuste změnu marmelády – místo rybízové třeba šípkovou…
Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla nebo hery
100 g cukru moučky
2 menší nebo 1 větší žloutek
několik kapek vanilkového aroma
šípková marmeláda
cukr moučka na posypání
Postup:
1. Mouku prosejeme do mísy, nakrájíme do ní máslo, přidáme cukr a žloutek a nejprve nožem nahrubo spojíme, pak propracujeme rukama.
2. Hladké a už nelepivé těsto zabalíme do mikrotenu a dáme přes noc proležet do lednice.
3. Na lehce pomoučeném válu vyválíme na sílu stébla, vykrájíme kolečka nebo kytičky, polovině tvarů ještě vykrojíme střed a na plechu s pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě upečeme. Trvá to jen pár minut.
4. Ještě teplé tvary s vykrojeným středem poprášíme cukrem moučkou a odložíme. Teprve po vychladnutí namažeme plné tvary marmeládou a přikryjeme pocukrovaným vrchním dílkem. Naskládáme do větší krabice, aby cukroví raději neleželo na sobě.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.