Lidé ze 7 obcí na Chomutovsku získali dotaci na nákup téměř 500 kompostérů

18. květen 2018 09:55

V obcích na Chomutovsku budou moci zájemci od června kompostovat. Svazek obcí Chomutovska totiž dostal dotaci ve výši téměř 1,5 milionu korun na nákup kompostérů.

Celkem se přihlásila asi pětistovka zájemců, kteří mají o kompostér zájem. Samotné obce by si nákup desítek kompostérů nemohly dovolit, společnou žádost o dotaci podanou Svazkem obcí si proto chválí.

„Dal jsem si žádost o kompostér, protože mám spoustu zahradního odpadu a jsem ekologicky založený, takže bych to nechtěl dávat do obyčejné popelnice,“ vysvětluje, proč požádal na obecním úřadu o kompostér Jan Cebe z Bílenců na Chomutovsku.

Kompost využije v rámci svého hospodářství: „Pěstujeme dost zeleniny, takže to bude využito zpět do půdy.“

Starostka Bílenců za hnutí Občané obce Bílence Petra Kubaníková eviduje 18 žadatelů o kompostér. Obec zaplatí za kompostéry 80 000 korun, 60 000 ale pokryje dotace.

Kompostéry získají z dotace obce Bílence, Černovice, Hrušovany, Jirkov, Křímov, Hora svatého Šebestiána a Výsluní. O dotaci žádal Svazek obcí Chomutovska. Jednotlivé obce by totiž na dotaci nedosáhly.

„Je tam jedna z podmínek, která by byla pro jednotlivé obce nepřekročitelná, protože tam byla nastavena minimální výše projektu, tuším, že 500 000 korun. Některé obce, jako třeba Bílence, by pak na dotaci nedosáhly,“ vysvětluje za Svazek obcí Chomutovska Lenka Kynčilová.

Dohromady obce získají téměř 500 kompostérů. „31. května dojede k předání kompostérů přímo v těch obcích. Celková částka projektu je zhruba 1,8 milionu korun. Dotace je zhruba 1,4 milionu,“ shrnula Lenka Kynčilová ze Svazku obcí Chomutovsko.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související