Lidé z Mostu začali lépe třídit odpad. Motivovala je k tomu i osvětová kampaň města

19. březen 2024 14:06

Obyvatelé Mostu se zlepšili ve třídění odpadu. Motivovat je k tomu měla kampaň města. To letos po 17 letech zavedlo poplatek za svoz komunálního odpadu. Odůvodnilo to mimo jiné i tím, že většina Mostečanů dlouhodobě odmítá odpad třídit.

Loni průměrná popelnice v Mostě obsahovala více než polovinu odpadu, který se dal vytřídit. Teď se situace mění.

„V nádobě na směsný komunální odpad bylo směsného, nevyužitelného, nevytříditelného odpadu 17,3 kilogramu. Z analýzy jsme zjistili, že jsme se zlepšili ve vytříděnosti papíru, skla, kovů a textilu. Ty rozdíly jsou tam už řádově v kilogramech,“ shrnula referentka mosteckých technických služeb Jana Nechvapilová.

Počet lidí, kteří v Mostě třídí správně odpad, viditelně roste

Kontrole obsahu popelnic přihlížel za městský odbor životního prostředí Marek Radič. Jestli kampaň města změní vztah Mostečanů ke třídění odpadu, si před půl rokem netroufal odhadnout. „Predikovat, jestli to bude lepší nebo horší, to jsme si neodvážili. Pokud mám teď shrnout nějak ten výsledek, tak ano, jsme s tímto stavem spokojení,“ uvedl.

Most zahájil kampaň, která má motivovat ke třídění odpadu loni v srpnu. „Náklady na tu kampaň nás stály 1,6 milionu korun. Za tu částku byly pořízeny biosáčky, biokoše, třídící sety, různé vzdělávací akce pro děti základních škol, tašky na nákup, samolepky na kontejnery, polepy na auta a zastávky i informační letáky,“ vypočítává mluvčí města Klára Vydrová.

Kampaň stále trvá a její ukončení zatím Most neplánuje. To, jak budou obyvatelé města třídit odpad, bude mít podle vedení města vliv i na případné další zvyšování poplatku za jeho svoz.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související