Lidé z Červeného Újezdu na Teplicku se obávají vzniku ghetta. Pomoci by mohl nový územní plán

3. září 2013

Obyvatelé Červeného Újezdu na Teplicku a okolních obcí se obávají vzniku ghetta v bývalém uprchlickém táboře. V posledních týdnech se tam nastěhovalo několik chudých rodin. Soukromý majitel přitom ještě na stavební úřad nedoložil kolaudaci a hrozí mu pokuta a zákaz činnosti. Vzniku ghetta by mohl předejít nový územní plán.

„U návrhu územního plánu je vlastně povoleno poskytování sociálních služeb. Poskytování sociálních služeb smí pouze registrovaná osoba u krajského úřadu. Je tam vysloveně zakázáno poskytování ubytovacích služeb v ubytovně,“ říká nezávislá starostka Měrunic Jitka Nová.

Územní plán by zastupitelé mohli schválit do konce roku. Majitel areálu už také dostal čtvrtmilionovou pokutu od ministerstva práce a sociálních věcí za to, že bez registrace provozoval domov pro zdravotně a psychicky postižené.


Areál v Červeném Újezdu kdysi sloužil jako kasárna, po roce 1990 jako utečenecký tábor. V roce 2007 ho stát nabídl k prodeji. Za necelých 8 milionů ho koupila společnost, která otevřela "Domov na kopci" pro seniory, nemocné a sociálně slabé.

Jednatel firmy Pavel Fousek odmítá, že by vydělával na chudých lidech. Podle něj žádné dávky ještě nedostal:

„Samozřejmě odmítám, aby tam bydleli lidé, které jen vyplácí stát. Snažím se o to, aby měli i práci. Já jsem ještě žádné dávky neviděl, ještě mi žádné nedošly. Na tom nejde vydělávat.“

Úřad práce zatím dávky na bydlení nevyplácí. „My jsme u těchto lidí zastavili doplatek na bydlení a neposíláme tam žádné dávky, které se týkají bydlení. Ten objekt není zkolaudován jako budova, ve které by mohla být ubytovna,“ řekl ředitel úřadu práce v Ústeckém kraji Radim Gabriel a ujistil, že lidé dostávají sociální dávky, které potřebují k životu.

autor: hau
Spustit audio