Lidé v Ústeckém kraji musejí ode dneška povinně nosit roušky u lékařů, v lékárnách a v sociálních zařízeních

24. červenec 2020 08:54

Roušku musí mít každý, kdo půjde ke svému obvodnímu lékaři nebo jinému ambulantnímu specialistovi. Potřeba je taky v lékárnách. V nemocnicích toto nařízení platí dál, protože ho vláda od března ještě nezrušila. Roušky jsou povinné i v případě, že půjdeme na návštěvu třeba za svými příbuznými do domova pro seniory nebo do nějakého jiného zařízení sociálních služeb. Samotní klienti je tam ale nosit nemusí. Stejná opatření platí ode dneška i v sousedním Libereckém kraji.

Hygienici přistoupili k zavedení roušek kvůli zvýšenému počtu lidí, kteří měli za poslední týden pozitivní test na COVID-19. Od pondělí do čtvrtečního večera to bylo 25 lidí, v kraji je tak aktuálně 47 nakažených koronavirem. V kraji ale není žádné ohnisko onemocnění. Případy přibyly ve všech okresech, nejvíc na Děčínsku a Mostecku.

V Ústeckém kraji se také bude více testovat. Odběrová místa pro testy jsou například v pěti nemocnicích společnosti Krajská zdravotní, tedy v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově. Včera večer Krajská zdravotní a. s. oznámila, že rozšiřuje jejich provozní dobu.

Největší rozšíření se týká nemocnic v Ústí nad Labem, Děčíně a v Chomutově. Tam budou odběrová místa otevřená každý všední den. V Teplicích a v Mostě bude podle mluvčího Krajské zdravotní a. s. Iva Chrásteckého tato možnost v úterý a čtvrtek dopoledne. Testy dělá i nemocnice v Litoměřicích nebo laboratoře v Podbořanech, Klášterci nad Ohří a dalších městech. Seznam všech testovacích míst je na webu ministerstva zdravotnictví. 

 

Spustit audio