Lidé s nízkými příjmy v Ústeckém kraji podávají žádosti o dotaci na výměnu starého kotle. Zbývá dočerpat zhruba 27 milionů korun

8. červenec 2022 10:00

Skoro měsíc můžou lidé s nízkými příjmy v Ústeckém kraji podávat žádosti o dotaci na výměnu starého kotle. Celkem je na to připraveno více než 80 milionů korun a žadatelé můžou získat z dotace až do výše 95 procent celkové ceny kotle.

Podle dat ústeckého Krajského úřadu se už podařilo vyčerpat více než polovinu volných prostředků na výměnu starých kotlů. Úředníci se ale nesetkávají s tím, že by nestačili nápor žadatelů zvládat nebo že by byly peníze vyčerpané během několika málo minut. Aktuálně stále zbývá k rozdělení zhruba 27 milionů korun.

„Aktuálně bylo podáno 338 žádostí ve finančním objemu zhruba 53 milionů korun a ještě je možné finančně pokrýt zhruba 175 žádostí za zbývajících 27 milionů korun,“ upřesnila mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Dotace na výměnu kotle mohou podávat domácnosti s nízkými příjmy. Žadatel musí prokázat, že za celý rok 2020 neměl vyšší příjmy než 170.900 korun.

Termín pro podávání žádostí o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti končí 31. srpna. Lidé musejí podat žádost elektronicky přes webové stránky krajského úřadu. Potom ale musejí všechny dokumenty vytisknout, podepsat a doručit na úřad. Ti, kdo nepatří do nízkopříjmové kategorie, můžou o peníze na pořízení nového kotle požádat také, ovšem z programu s názvem Nová zelená úsporám. Ten má na starosti Státní fond životního prostředí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio