Libuše Hynková – zakladatelka Československého státního souboru písní a tanců, rodačka z Teplic

1. listopad 2023

V Teplicích se v roce 1923 narodila významná choreografka Libuše Hynková, která založila jediný československý profesionální folklórní soubor písní a tanců.

Vždycky chtěla být tanečnicí, a nakonec se jí také stala. Předtím ale ještě vystudovala Uměleckoprůmyslovou školu v Praze.

Když v roce 1947 viděla na pražském Světovém festivalu mládeže proslulý sovětský Mojsejevův soubor, rozhodla se založit stejný i u nás.

S profesorem Karlem Plickou sbírala na Slovensku lidové písně, které se staly základem jejích prvních choreografií. V 50. letech studovala v Moskvě Ruskou akademii divadelních umění.

Československý státní soubor písní a tanců prezentoval doma i ve světě český, moravský i slovenský folklór přes 40 let.

Hynková je vysoce oceňovaná především za vynikající choreografie Dvořákových Slovanských tanců, Lašských tanců, unikátní Zlaté Brány Václava Trojana nebo Janáčkových Říkadel. Vděčíme jí také za vznik nového žánru, ve kterém se kombinují lidové motivy a prvky klasického tance.

Libuši Hynkové, která se celý profesní život potýkala s byrokratickými úředníky, byl v 80. letech udělen titul Zasloužilá umělkyně.

V roce 2009 obdržela Cenu ministerstva kultury za rozvoj tradiční lidové kultury a folkloru. Její soubor byl v roce 1993 tehdejším ministrem kultury Pavlem Tigridem zrušen.

Libuše Hynková zemřela v roce 2012 ve věku 88 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio