Letní tábory zdražily, přesto jsou v Ústeckém kraji téměř obsazené

30. duben 2023 14:12

Ceny se oproti loňsku zvýšily - výrazněji u pobytových táborů, příměstské tábory zdražily zhruba o deset procent. Zaměření táborů se většinou nemění. V nabídce jsou sportovní, kreativní, jazykové i vědecké.

Téměř obsazené jsou příměstské i pobytové tábory, které nabízí ústecký Dům dětí a mládeže. „Přičítám to tomu, že máme jedny z nejlevnějších táborů v regionu. Máme vlastní zázemí, třídy, in-line hřiště i hokejbalové hřiště. Chceme tím vyjít vstříc třeba i samoživitelkám. Nejlevnější příměstský tábor je za 1500 korun,“ řekl ředitel městské příspěvkové organizace Jan Eichler. Ceny příměstských táborů meziročně vzrostly zhruba o 100 korun.

Plné jsou i pobytové tábory. „Třináctidenní zálesácký tábor Klondyke stojí 5100 korun a byl téměř okamžitě plný,“  uvedl Eichler. Dům dětí chce ještě nějaké tábory s ohledem na poptávku přidat.

Poslední volná místa mají na táborech, které pořádá Domov dětí a mládeže v Děčíně. Podle jednoho z organizátorů Miroslava Lochmana jsou dražší pobytové tábory. Patnáct dní pobytu na táboře v penzionu v Kytlice na Děčínsku vyjde na 8800 korun. „Je to o 2000 korun víc než loni,“  řekl Lochman. I proto je podle něj na táboře ještě místo, jindy touto dobou by bylo plno.

Obsazeno je všech sto deset míst na táboře Štěpán Šlechta, pořadatel teplického Bomba tábora. Cena za čtrnáctidenní tábor se přitom zvýšila z 8900 korun na 9500 korun. „Nevlastníme objekt, proto musíme tábory zdražovat každý rok podle toho, jak ceny zvyšují majitelé. Právě kvůli ceně jsme měnili místo tábora. Snažíme se držet cenu takovou, aby byla pro rodiče dětí v Ústeckém kraji přijatelná,“  řekl Šlechta. Zatímco v minulosti měl tábor obsazen třeba i za dvacet hodin od zveřejnění termínu, letos to trvalo deset dní.

Příměstské tábory pořádá znovu letos také ústecká univerzita. Jeden typ je zaměřený na robotiku a informatiku, další se koná ve spolupráci s ústeckou zoologickou zahradou. Příměstské tábory organizují v kraji také některé základní školy.

zdroj: ČTK
Spustit audio