Lesníci na Litoměřicku začali s kácením nemocných jasanů. Jejich kořenový systém likviduje houba

11. říjen 2023

Správci lesů u Budyně nad Ohří začali kácet tisíce jasanů. Stromy ničí houba, která napadá kořenový systém stromů. Jasany pak postupně usychají a stávají se nestabilními. Jediným řešením je kácení. Během pěti let takhle lesníci musí vytěžit na 30 000 kubíků dřeva – tedy zhruba 7500 stromů.

„V podstatě všechny ty stromy, co jsme tu pokáceli, tak všechny jejich pařezy byly napadeny – támhle ten má uhnilé kořeny, ten druhý se rozpadl sám,“ ukazuje lesní správce Petr Chvála, zatím co procházíme menší mýtinou v Písteckém lese.

Leží tam právě pokácené kmeny více než stoletých jasanů. Ty hromadně ničí houba s názvem chalara fraxinea, zdánlivě neviditelný nepřítel – napadá kořenový systém.

Pro takto poničené dřevo se podle Chvály špatně hledá využití. Jasany tak částečně poslouží pro výrobu palet, většina ale skončí jako palivové dříví.

Dřevorubci jsou v Písteckém lese navíc omezení časem a způsobem těžby. V přírodní rezervaci na jaře vykvétají tisíce chráněných bledulí. Kácet se tu tak může jen do začátku ledna.

„Máme to schválené rozhodnutím oddělení ochrany přírody krajského úřadu, jedná se asi o 1200 kubíků, které se tu budou těžit – to jen v téhle rezervaci. V okolí Budyně se jedná asi o 5000 kubíků jen v letošním roce,“ shrnuje Chvála.

Jasany tu v budoucnu nahradí lesy nové generace, kde bude dominovat hlavně dub.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.