Ledviny většinou nebolí. Tím zrádnější může být jejich onemocnění nebo selhání

Naštěstí moderní medicína umí i tady pomoci - selhávající ledviny umí nahradit dialýzou nebo tzv. peritoneální dialýzou, která pacienta méně omezuje a umožňuje takřka plnohodnotný život.

„Velký přínos tzv. peritoneální dialýzy vidím v tom, že člověka méně omezuje, nemusí docházet na dialýzu do nemocnice, může běžně chodit do práce a čištění krve od škodlivin si může provádět sám,“ říká MUDr. Zuzana Bitterová, primářka nefrologicko -dialyzačního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„Činnost ledvin v tomto případě přebírá pobřišnice, která má povrch zhruba 2 metry čtverečné a je silně prokrvená," vysvětluje MUDr. Zuzana Bitterová. Do dutiny břišní se speciálním, nastálo zavedeným, katetrem napustí dialyzační roztok, přes vlásečnice v pobřišnici se krev zbaví odpadních látek, znečištěný roztok se vypustí a nahradí čistým. Pacienta samozřejmě lékař naučí s tímto zařízením zacházet,“ dodává.

A jak poznat, jestli se s ledvinami děje něco nekalého? Stačí běžný test v ordinaci praktického lékaře, který pak rozhodne o nutnosti dalšího, už specializovaného vyšetření.

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio