Lahůdkoví utopenci
Z méně než dvou kil to ani nedělejte… Suroviny a postup: Na nálev svaříme 7 dl l vody, 5 dl octa, 1/2 sáčku nakládacího prostředku Deko, 3 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, 8-10 kuliček pepře, 8-10 kuliček nového koření, 3-4 bobkové listy, 1-2 stroužky česneku, po jedné lžíci oleje a sójové a worcestrové omáčky. 2 kg špekáčků oloupeme a podélně nařízneme, asi 10 okurek nakrájíme na plátky a vložíme do naříznutých špekáčků. Na nudličky nakrájíme 1,5 kg cibule a 2 sterilované kapie. Do sklenice vrstvíme střídavě cibuli, špekáčky, kapii. Zaléváme teplým nálevem (jsou dříve hotové). Sklenici povážeme celofánem, který jsme z jedné strany smočili ve vodě a zajistíme gumičkou. Necháme v chladu uležet nejméně týden.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.