Ladislav Novák – fotbalový lišák a rodák z Loun

22. březen 2023

První fotbalové kroky dělal v Lounech a Teplicích. V 60. letech platil za jednoho z nejlepších fotbalových obránců světa. Legendární Eusebio o něm hovořil jako o lišákovi s chytrou hlavou. Řeč je o lounském rodákovi Ladislavu Novákovi, kapitánovi československého týmu, který získal na mistrovství světa v Chile v roce 1962 stříbro.

S československým týmem získal Novák v roce 1960 ještě bronzovou medaili na evropském šampionátu ve Francii. V reprezentaci odehrál 75 utkání. Na domácích hřištích vybojoval s pražskou Duklou osmkrát mistrovský titul.

Po ukončení hráčské kariéry se Ladislav Novák vrhl na trenérskou dráhu. V letech 1971 – 1973 dokonce vedl národní tým. Na klubové úrovni působil jako kouč osm let v Belgii a v první polovině 80. let trénoval Duklu.

Ladislav Novák vynikal mimořádnou kázní v tréningu i životosprávě. Slavný lodivod Dukly Jaroslav Vejvoda řekl, že za celá léta nesnědl knedlík nebo buchtu. Byl průkopníkem tzv. racionální stravy  trénoval prý tvrdě jako Zátopek. V roli kapitána na nikoho nekřičel a vnášel do týmu klid.

Posledních pět let svého života strávil Ladislav Novák v léčebně dlouhodobě nemocných v Ostředku u Benešova. Zemřel v nedožitých osmdesáti letech 21. března 2011. Byl pohřben s vojenskými poctami a v rodných Lounech po něm pojmenovali městský fotbalový stadion.

autor: Milan Knotek
Spustit audio