Láďa Hruška drží detoxikační kúru. Chuť na sladké zahání zdravými moučníky vlastní výroby
„Nepiju, škrtl jsem z jídelníčku lepek, cukr a tak,“ prozradil autor levných kuchařských receptů Láďa Hruška. Na leden si totiž naordinoval detoxikační kúru.
„Po třech týdnech už mě ale honila chuť na sladké, tak jsem alespoň upekl něco zdravého.“ Šlo o koláč ze sterilované cizrny, slazený stévií, který přivezl k nám do rádia na ochutnání – byl vážně moc dobrý.
„Původně je to recept na čokoládové brownies z červených fazolí, jenže já na ty čokoládové moučníky moc nejsem. Tak jsem tam místo čokolády dal kokos a místo fazolí cizrnu,“ sypal z rukávu recept. Nikoho tak nenechal na pochybách, že v kuchyni se cítí jako doma.
Odborník na levné recepty se z něj stal vlastně náhodou. Televize chtěla mít ve zpravodajství něco neobvyklého. Tak přišel třeba k reportáži, ve které řešil, jestli namazaný chléb spadne vždycky namazanou stranou na zem.
Odtud už byl jen krůček k vaření z kůžiček a podobných zvláštních, a přitom levných, surovin. „Každý recept, který někde zveřejním, nejdřív vyzkouším. A opravdu si myslím, že i levné jídlo může být dobré,“ říká autor legendární kuchařky, která vzbudila u veřejnosti obrovský zájem, mezi kuchaři ale zvedla vlnu nevole.
Dnes už se vzděláním učitel neomezuje jen na kuchyň. Rozšířil své pole působnosti a hledá i staré dobré české kutily. Poslechněte si celý rozhovor s ním z přiloženého audiozáznamu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.