Kynutý borůvkový koláč
Kynuté těsto a ovoce, to je vždycky vděčná kombinace.
Suroviny:
na drobenku: 150 g cukru
150 g hrubé mouky
80 g másla
1 vanilkový cukr
na těsto: 500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 vejce nebo 2 žloutky
50 g cukru
1 balíček sušeného droždí
špetka soli
borůvky nebo jiné ovoce podle sezóny a chuti
Postup:
1. Do mísy s prosátou moukou přidáme suché droždí a cukr a promícháme. Pak přilijeme mléko s rozkvedlanými žloutky nebo vejcem, přidáme špetku soli a zaděláme hladké těsto. Na teplém místě pod utěrkou necháme hodinku kynout.
2. Mezitím z másla, mouky a cukru a vanilkového cukru vytvoříme drobenku.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, rozválíme je na placky, přeneseme na plechy vyložené pečicím papírem a trochu zvýšíme okraje.
4. Těsto rovnoměrně pokryjeme borůvkami nebo jiným ovocem – výborný je například černý rybíz. Větší ovoce pokrájíme na menší kousky. Posypeme drobenkou a dáme do středně předehřáté trouby péci.
5. Upečený koláč můžeme ještě poprášit cukrem moučkou, rozkrájíme a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka