Kvůli vysokým cenám plynu zastavila výrobu sklárna v Duchcově. Porcelánka v Dubí ze stejného důvodu zdražila své výrobky

8. září 2022 14:59

Vysoké ceny plynu způsobují problémy výrobním podnikům. Některé už musely zastavit výrobu nebo výrazně zdražit své výrobky. Na Teplicku se to týká třeba Českého porcelánu Dubí nebo Vitrabloku Duchcov.

Duchcovský Vitrablok, který vyrábí skleněné cihly, neboli luxfery, výrobu zastavil na přelomu srpna a září. Důvodem je podle finančního ředitele sklárny Pavla Moučky vysoká cena plynu, oproti loňsku prý až patnáctinásobná. Plyn sklárna potřebuje pro svoji tavící pec.

Výroba je zastavená zatím na dva měsíce. Pokud ale nepřijde účinné řešení od státu, tak prý asi napořád. Podle ředitele Moučky všechno závisí na tom, jestli se podaří koupit levnější plyn, a zda do konce roku přijde nějaká podpora od státu. Pokud ne, pak už podle firma nemá peníze na zaplacení energií. Zdražování výrobků už prý není možné – byly by neprodejné.

Zaměstnanci Vitrabloku, pro které firma nemá práci, jsou doma na 65 procentech platu. Smlouvy na dobu určitou sklárna neprodlužuje, další lidé vzhledem k nejistotě a ztrátě peněz odcházejí sami.

Problémy má i porcelánka v Dubí

Plyn pro své pece potřebuje taky Český porcelán Dubí. I oni podle předsedy představenstva společnosti Radka Horčičky žádají nějaké účinné opatření od státu nebo Evropské unie. Podle něj teď platí za plyn měsíčně tolik co loni za celý rok.

Pro letošek ani příští rok nemají zafixovanou cenu, takže nakupují za ceny spotové, které se tvoří na burze – situace je proto pro ně složitá.

Dubská porcelánka se také snaží šetřit – optimalizuje například provoz pecí. Podle zakázek a aktuální ceny plynu je vypíná a zapíná, což jsou prý velmi nestandardní zásahy do výroby. Od září také zdražila část sortimentu, konkrétně řady Bohemia a Opera. Maloobchodní ceny zvedla zhruba o 40 procent, velkoobchodní o 25 procent.

V Teplicích také zavře svoji podnikovou prodejnu a prodá celý Dům porcelánu naproti divadlu. Zároveň uvažuje o stěhování výrobního závodu v Duchcově, kde vzniká figurální porcelán, do svého areálu v Dubí.

Navíc i někteří zaměstnanci porcelánky zůstávají doma na 60 procentech platu. Podle manažera Radka Horčičky je zapotřebí nastavit jednotné podmínky ve státech Evropské unie. Někde už prý mají výrobci dotace od státu. Porcelánka ale musela výrobky zdražit, proto už začínají být třeba němečtí výrobci levnější, přestože mají dražší lidskou práci.

Spustit audio