Kvůli sedmému případu BSE padnou stovky zvířat

29. říjen 2003

Na 800 kusů skotu bude utraceno a vyšetřeno kvůli objevení sedmého případu takzvané nemoci šílených krav u nás. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Dobytčata, která půjdou na porážku, prošla stejným teletníkem jako nakažená kráva z chovu společnosti Zeos z Lomnice nad Popelkou na Semilsku. Podnik tak překoná statek v Dušejově, kde předloni padlo na 140 krav.

"Povinnost vyšetřit utracená zvířata vyplývá z legislativy Evropské unie, kterou jsme plně harmonizovali, a znamená to, že musí být utracena zvířata o dvanáct měsíců starší a o dvanáct měsíců mladší, která přijímala potravu stejnou jako pozitivní kráva," uvedl Duben s tím, že konečný počet není znám, ale zatím se hovoří o 814 kusech.

Sedmý případ BSE v tuzemsku potvrdily výsledky kontrolního testu počátkem týdne. Nakažená kráva byla z chovu akciové společnosti Zeos z Lomnice nad Popelkou na Semilsku. Dobytčata určená k utracení se nacházejí nejen v tomto, ale i v dalších chovech, hlavně v Libereckém a Královehradeckém kraji.

Vysoký počet zvířat k utracení vychází podle Dubna z toho, že firma Zeos chová velké množství skotu a veškerý odchovala v jednom teletníku. Utracení si podle něj v tomto případě vyžádá minimálně týdny, možná i měsíce, a stát přijde na více než 30 milionů korun.

Postižené dobytče se narodilo v roce 2000 a je první, které se vymyká ze skupiny dosavadních šesti nakažených krav, které se narodily v rozmezí let 1995 až 1997. Výskyt nemoci u mladšího zvířete bývá podle mluvčího Dubna vzhledem k dosavadním poznatkům méně pravděpodobný.

Česká republika dosud vyšetřila na BSE více než 450 tisíc zvířat.

autoři: rep , dka
Spustit audio