Kvůli rostoucím cenám a nákladům seškrtalo vedení Ústí nad Labem plánované investice na rok 2022

29. říjen 2021 09:07

Ústí nad Labem zřejmě omezí některé plánované investice. Z návrhu rozpočtu je vyškrtli radní. Důvodem jsou rostoucí ceny a další náklady.

Vážnost situace ilustroval primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO: „Museli jsme odložit i naprosto jasnou investici, kde jsme i projektově v zásadě připraveni – vnější výtah v Domově pro seniory Orlická.“

Radní škrtali v už připravených investicích – třeba na městském stadionu.

„Jednak je tam ta běžecká dráha, na kterou se, doufám, ten zbytek peněz najde. Proto jsme to nechali v rozpočtu,“ doplnil náměstek primátora Pavel Tošovský z ODS.

Část peněz na tuto akci totiž radní přesunuli na vznik kanceláře architektury města.

„Jsou třeba v plánu i tribuny, a kdyby se to dělalo celé, tak je ta cena asi 60 milionů, takže na to samozřejmě zatím není,“ dodal Tošovský.

Z plánů na příští rok vypadly i další důležité investice

Z návrhu rozpočtu vypadla například projektová dokumentace pro přestavbu bývalé trafostanice na muzejní depozitář. Projekt je přitom zapotřebí k žádosti o dotaci z programu ITI.

„To není investice projedená – v případě úspěchu té dotace se vrátí nejen náklady na tu projektovou dokumentaci, ale například se z ní vrátí i náklady na pořízení toho objektu, což je asi dalších 13 milionů korun,“ vysvětlil radní a historik muzea Martin Krsek z PRO! Ústí.

Radní chtějí některé zatím odložené investice financovat ze 100milionového úvěru, aby se ještě dále neprodražovaly.

Náměstkyně primátora Eva Outlá z PRO! Ústí uvedla příklad roky odkládané investice přestavby bývalých jeslí Kamenná na Střekově na komunitní centrum.

„Odhadované náklady v předchozím období vzrostly o 15 milionů. Dnes máme požadavek 45 milionů na tuto záležitost,“ shrnula Outlá.

Vedení města připraví seznam akcí, které by bylo možné ze 100milionového úvěru zaplatit. O úvěru i rozpočtu na příští rok budou zastupitelé rozhodovat 8. listopadu.

Spustit audio

Související