Kvůli podmáčené půdě hrozí sesuvy, nejvíc v údolí Labe

9. červen 2013

Kvůli povodním hrozí i sesuvy půdy nebo zřícení skal. Objevují se ve stejných oblastech po každých výraznějších srážkách. Můžou se ale vyskytnout i úplně nové lokality. Ohrožena je především celá oblast Českého středohoří, hlavně v údolí Labe.

„Zvýšená pravděpodobnost sesuvů je kolem Prackovic, Bohyně, Doubkoviček, Zálezel, Čeřeniště nebo údolí Granátky. V těchto oblastech by se mohly aktivovat plošné proudové sesuvy o velikosti 100 až 200 metrů, v extrémních případech až do jednoho kilometru, potvrdil ředitel České geologické služby Zdeněk Venera.

Už v noci ze čtvrtka na pátek se v této oblasti aktivoval sesuv pod lomem v Doubkovičkách, který ohrozil nedostavěnou dálnici D8 a zastavil provoz na železniční trati u Lovosic.

Sesuvy hrozí také v oblasti střední a dolní Ohře, od Nechranické přehrady až po soutok s Labem. V Hřensku se dá čekat opadávání skal.

„V horských oblastech Krkonoš a Jizerských hor může dojít k menším lokálním přívalovým proudům, zejména pokud oblast zasáhnou prudké srážky. Známá je také oblast mezi Vraným nad Vltavou a Štěchovicemi. Předpokládáme, že bude nutné tento úsek zkontrolovat,“ doplnil Zdeněk Venera.

Česká geologická služba proto zřídila krizovou linku na čísle 724 730 954. Geologové jsou také připraveni přijmout požadavky starostů, krajských úřadů nebo krizového štábu a vyjet do terénu.

autoři: ima , mve
Spustit audio