Kvůli kontrolám se od rána tvoří dlouhé kolony na hlavních tazích k hraničním přechodům s Německem

15. únor 2021 14:33

Dlouhé kolony kamionů se od rána tvoří na hlavních silničních tazích u hraničních přechodů s Německem. Důvodem jsou zpřísněné hraniční kontroly, která německá strana od neděle zavedla v souvislosti s pandemií koronaviru.

Kontroluje se každé auto, řidiči musí mít mimo jiné u sebe negativní test na koronavirus.

Na dálnici se vytvořila až 30kilometrová kolona. Fronta stojí i před hraničním přechodem na Hoře svatého Šebestiána. U obou hraničních přechodů hasiči postavili stany, kde dělají antigenní testy:

Aktuálně stojí kamiony sedm kilometrů před hraničním přechodem, řidiči počítají s hodinami čekaní.

Většina řidičů kamionů, se kterými reportér Českého rozhlasu Sever Jan Beneš mluvil, se nevyzná v nových podmínkách pro vjezd do Německa. Mnozí z nich u sebe nemají ani platný negativní test na covid 19.

Hasiči na dvou čerpacích stanicích postavili stany, kde antigenní testy provádí.

„Zbudovali jsme dvě odběrová místa – jedno je na čerpací stanici Moll na hraničním přechodu na dálnici D8, druhé je na hraničním přechodu na Hoře Svatého Šebestiána. Je o to velký zájem,“ doplňuje mluvčí krajského hasičského sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Hranice s Německem jsou až na výjimky pro Čechy uzavřeny

Hasiči provádějí testy non stop i v noci, apelují ale na řidiče, aby se nechali testovat už ve vnitrozemí a nenechávali to až na poslední chvíli.

Od rána se kolona u hranic na Hoře svatého Šebestiána pohybuje v délce kolem sedmi kilometrů.

Hranice mohou teď překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu ale musí do karantény.

Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří ale musí mít negativní antigenní test. Ten potřebují i ti, kteří chtějí Německem projet, pro tranzit ale musí doložit humanitárními důvody.

Výjimku mají pendleři v kritické infrastruktuře. Do Německa mohou za prací jen zdravotníci, do Saska navíc ještě pracovníci v zemědělství.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související