Kuře v pytli
A to doslova! No… Vlastně spíš v pytlíku.
Suroviny:
1 kuře
1 velký papírový sáček nebo speciální sáček na pečení
mletý pepř
mletá paprika – sladká i trochu pálivé
sušený mletý zázvor
sůl
2-3 lžíce másla
Postup:
1. Kuře opláchneme, osušíme a potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem.
2. Smícháme sůl s kořením (můžeme použít i hotové kořenicí směsi – např. na grilované kuře) a touto směsí kuře celé poprášíme. Dáme v zakryté míse odležet do chladu přes noc.
3. Druhý den dáme kuře do sáčku, přifoukneme, aby se sáček zcela nepřilepil, pevně zavážeme nití nebo potravinářským provázkem a dáme na plechu do už rozpálené trouby.
4. Pečeme – podle velikosti kuřete hodinu, ale raději hodinu a půl. Podáváme s vařenými bramborami a kompotem podle chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.