Kuře na jablkách

S kuřetem můžete dělat v kuchyni „psí kusy“ – vyjde z něj pochutnání při pečení, dušení, smažení, ba i vaření a rovněž je velmi tolerantní k přísadám. Snese se se zeleninou i ovocem.

Suroviny:
1 kuře nebo 4 stehna (jsou dříve upečená a šťavnatější)
2-3 kyselejší jablka
2 lžíce másla
sůl
pro odvážnější i 2 lžíce rozinek

Postup:

1. Maso opláchneme, osušíme, osolíme a vložíme do pekáče s máslem, mírně podlijeme, přiklopíme a dáme péci.

2. Jablka omyjeme, rozkrojíme, vyndáme jaderník, rozkrájíme na osminky, loupat není nutné.

3. Zhruba po 15 minutách pečení přidáme osminky jablek, ti chuťově odvážnější ještě přidají rozinky, podle potřeby ještě přilijeme trochu vody, přiklopíme a pečeme.

4. Na posledních asi 10 minut odklopíme, aby se upekla zlatavější kůrčička. Vhodnou přílohou je rýže.

Dobrou chuť vám přeje Monika Beránková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.