Kuře na jablkách

S kuřetem můžete dělat v kuchyni „psí kusy“ – vyjde z něj pochutnání při pečení, dušení, smažení, ba i vaření a rovněž je velmi tolerantní k přísadám. Snese se se zeleninou i ovocem.

Suroviny:
1 kuře nebo 4 stehna (jsou dříve upečená a šťavnatější)
2-3 kyselejší jablka
2 lžíce másla
sůl
pro odvážnější i 2 lžíce rozinek

Postup:

1. Maso opláchneme, osušíme, osolíme a vložíme do pekáče s máslem, mírně podlijeme, přiklopíme a dáme péci.

2. Jablka omyjeme, rozkrojíme, vyndáme jaderník, rozkrájíme na osminky, loupat není nutné.

3. Zhruba po 15 minutách pečení přidáme osminky jablek, ti chuťově odvážnější ještě přidají rozinky, podle potřeby ještě přilijeme trochu vody, přiklopíme a pečeme.

4. Na posledních asi 10 minut odklopíme, aby se upekla zlatavější kůrčička. Vhodnou přílohou je rýže.

Dobrou chuť vám přeje Monika Beránková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.