Kulturním událostem v Ústeckém kraji o víkendu vévodí masopusty a plesy

1. únor 2024

O víkendu je v Ústeckém kraji masopust, kam se jen podíváte – v Litoměřicích, Děčíně, Žatci, Tisé, v Horním i Dolním Podluží… Koná se také řada plesů a dokonce i soutěž o nejlepší nakládanou okurku…

Sobota 3. února

Masopust se ujal vlády – na náměstí Svobody v Žatci začíná v sobotu i se zabijačkovými hody už v 8 hodin.

To v Tisé na Ústecku si mohou trochu přispat anebo využít čas na přípravu masek – ty budou v průvodu náramně vítány. Sraz je u kostela v 10.30, pak se průvod s muzikou vydá k restauraci Kačák.

Tradiční masopust se konal na Vísecké rychtě v Kravařích, která je největším roubeným stavením v Česku

Podtolštejnský masopust bude mít dokonce tři větve průvodu – jedna startuje v 10 hodin u Restaurace PS chata v Dolním Podluží, druhá u obecního klubu v Horním Podluží v 11 hodin a třetí u Infocentra v Jiřetíně pod Jedlovou. A až absolvují všechny zastávky, vyženou Ledovou Mařenu a přivábí jaro, sejdou se ve 14 hodin u kostela sv. Kateřiny v Dolním Podluží a bude čas i na občerstvení a hudbu skupiny Malvas.

Masopustní občerstvení – jmenovitě guláš řezníka Krkovičky, ovar s křenem, zabijačková polévka, klobásy, jitrnice, jelítka a další tradiční pochoutky vás čekají od 13 hodin na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Krom toho bude i pestrý program – dílničky na výrobu masek, jitrnicový workshop, pohádka pro děti, Suprčupr karneval a soutěž o nejlepší masku, vyhrávat bude Máňa trio.

Děčínští si mohou masopustu užít 3. února od 14 hodin – začíná v areálu zoologické zahrady soutěží o nejlepší koblihu, a pokud chcete soutěžit, musíte přinést tři vaše koblihy nejpozději do 13.45. Soutěžit se bude i v pojídání koblih a také se budou hodnotit masky. Pak se masopustní průvod vydá do města za doprovodu vozembouchu, harmonikářů a divadelníků ze spolku Karel Čapek a Panoptikum Maxe Fische a všechno ukončí tradiční soud s medvědem a šermířské vystoupení v Křížové ulici.

Masopust v Zoo Děčín

A ještě jeden masopust – ve Vilémově – tam je sraz v 15.15 u sportovní haly a můžete se těšit na Vilémovský strom hojnosti, hudbu, tanec, lidové zvyky a masopustní dobroty. A vezměte si s sebou řehtačky, pokličky a jiná rámusidla!

Pokud dáte přednost plesové noblese před masopustním řáděním, pak máte možnost třeba na plese severočeských patriotů v Domě kultury v Ústí nad Labem od 20 hodin. V programu vystoupí Janek Ledecký, Lenka Filipová, Monika Absolonová a další umělci.

Po všem tom masopustním dovádění a plesání by vám možná v neděli ráno přišla k duhu nakládaná okurka, ale soutěž o tu nejlepší nakládanou okurku probíhá už v sobotu od 19 hodin ve sportovním areálu v Markvarticích na Děčínsku. Občerstvení je zajištěné a soutěží se o hodnotné zahradnické ceny!

Neděle 4. února

Pohádku o Šípkové Růžence známe všichni, tentokrát vás jako baletní pohádka Spící krasavice s krásnou hudbou čeká od 15 hodin v ústeckém Severočeském divadle.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem

Mederův dům v Žatci zve v neděli od 15. hodin na vernisáž výstavy prací Stanislavy Píšové Pouť za světelnými obrazy. Součástí vernisáže bude i losování jednoho z návštěvníků, který si pak bude moci jeden obraz odnést.

Stálé loutkové divadlo v Lounech pak v neděli ve 14 hodin uvádí pohádku Věž tam spadla, loutkové divadlo Rolnička zve na 15. hodinu do Domu kultury ve Šluknově na pohádku O Budulínkovi a Dům kultury Střelnice  v Rumburku má na programu pohádku Štístko a Poupěnka, začátek také v 15 hodin.

Další pozvánka je také pro děti, ale opustíme pohádkové postavy, abychom zažili show gigantických robotů Transformers. Odehraje se v Domě kultury v Ústí nad Labem od 17 hodin. Program je interaktivní, děti plní různé pohybové úkoly a pomáhají tak dobru zvítězit nad zlem.

Transformers

V Oblastním muzeu a galerie v Mostě už máte posledních pár dnů na zhlédnutí výstavy Krušnohoří – Erzgebirge – Umění pozdního středověku. Uvidíte pět uměleckých děl a výsledky práce restaurátorů, ale už jen do 7. února. V neděli má muzeum otevřeno do 10 do 18 hodin. Můžete tam také obdivovat obrazy Heshama Malika Skrytá tajemství Indie nebo výstavu minerálů ze sbírky Ladislava Blahy a samozřejmě můžete projít i stálé expozice.

Na závěr si dáme něco pro dobrou věc – Dům kultury v Teplicích pořádá charitativní Běh pro Kačku. Prezentace je 4. února od 13.15 před jídelnou Dobrovolců, startuje se ve 14 hodin. Výtěžek podpoří Nadační fond dětské onkologie Krtek.

A v Děčíně na zimním stadionu je od 16 hodin v plánu charitativní exhibiční hokejové utkání fotbalistů z Sigiteamu versus FK Pelikán Děčín. Výtěžek pomůže bývalému fotbalistovi Vikimu.

Spustit audio