Kulajda

Kulajda

V zimě se vydatná polévka hodí.    

Suroviny:

2-3 větší brambory

150 g čerstvých hříbků nebo směsi hub (nebo 15 g sušených hub)

2 vajíčka

čtvrt litru kysané smetany

1 lžíce hladké mouky

sůl

kopr

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, dáme do hrnce.
  2. Přidáme očištěné a nakrájené houby. Pokud použijeme houby sušené, namočíme je předem do studené vody a necháme nabobtnat.
  3. Brambory a houby zalijeme litrem vody, osolíme a uvaříme do měkka.
  4. V závěru přilijeme smetanu, do které jsme rozkvedlali mouku, povaříme a úplně nakonec přidáme rozkvedlaná vejce a rozmícháme.
  5. Do správné kulajdy patří i čerstvý nebo mražený nasekaný kopr, někdo chuť ještě ladí troškou octa.