Krkovice se zázvorem. Podáváme s dušenými jablky
Tento recept v sobě kombinuje zajímavé ingredience a pochází z polské kuchyně. Určitě vás překvapí skvělou chutí.
- 4 plátky vepřové krkovice bez kosti o hmotnosti cca 150 g
- olej na opékání
- 1 PL strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 středně velká jablka
- mletý pepř, sůl
- vývar na podlití
Plátky masa otřeme vlhkou utěrkou, na stranách je několikrát nařízneme, naklepeme a v rozpáleném oleji je zprudka opečeme do zlatova. Potom je osolíme, opepříme a potřeme nastrouhaným zázvorem, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme cca 20 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Po dvaceti minutách k masu přidáme neoloupaná, na cca 1 cm plátky nakrájená jablka, zbavená jadřinců. Společně dusíme ještě asi 3 – 5 minut. Maso podáváme polité vypečenou šťávou a obložené dušenými jablky.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.