Krajská zdravotní chce nechat postavit v ústecké nemocnici parkovací dům pro víc než 600 aut

4. únor 2022 09:50

V ústecké Masarykově nemocnici chce Krajská zdravotní nechat postavit nový parkovací dům pro víc než 600 aut. Vyplývá to z dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí. Stavbu nové budovy pro parkování chce krajem vlastněná společnost zajistit formou tzv. PPP projektu, kdy pro ní postaví a zaplatí parkovací dům soukromá firma.

„Pro nás je to cesta v tom, že Krajská zdravotní nebude vynakládat prostředky navíc a v rámci koncesní smlouvy, což je vlastně PPP projekt, za mnoho let pak ten zhotovitel dojde k tomu svému inkasu,“ představil záměr Krajské zdravotní její generální ředitel Petr Malý.

Jako forma splátek by měl sloužit zisk, na který si daná firma přijde z příjmů za parkovné.

S podobným systémem budování nového parkovacího domu nemá problém hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller z hnutí ANO. Právě kraj vlastní společnost Krajská zdravotní, která spravuje nemocnice v sedmi městech regionu.

„Tím, že se ústecká nemocnice rekonstruuje, tak potřebujeme vyřešit i parkování. A myslím si, že zapojení soukromého investora je to nejlepší, co můžeme udělat,“ vysvětlil hejtman.

K zapojení soukromého investora jsou někteří radní skeptičtí

Naopak hejtmanův stranický kolega a krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl je v otázce výstavby formou tzv. PPP projektu opatrný.

„Cílem v soukromé sféře je maximalizace zisku, cílem veřejného sektoru je zase maximalizace užitku. Ne vždy se pak tyto dvě cesty potkávají a doplňují. Myslím si, že tohle bude dobrá věc, ale jak říkám, nikdy jsem příznivcem toho úplně nebyl,“ uvedl Radim Laibl.

Zároveň je ale podle něj nutné parkování v nemocnici řešit. „Ten parkovací dům je velmi, velmi žádoucí. Měli by tam parkovat hlavně zaměstnanci – tak, aby se parkovací místa pro pacienty a jejich rodinné příslušníky uvolnila,“ dodal Laibl s tím, že se podle něj cena parkovací domu blíží čtvrt miliardě korun.

Krajská zdravotní teď usiluje o posouzení vlivu nové stavby na životní prostředí a obyvatelstvo.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio