Kotlíkové dotace budou v Ústeckém kraji pokračovat, stejně tak kotlíkové půjčky

16. listopad 2019 13:23

Stát dá na výměnu neekologických domácích kotlů další téměř dvě miliardy korun. Z toho 380 milionů půjde na bezúročné takzvané kotlíkové půjčky pro sociálně slabší rodiny bez úspor.

Ty se ale budou týkat jen Ústeckého kraje spolu s kraji Moravskoslezským a Karlovarským. Možnost bezúročných půjček na nové kotle by se ale podle některých politiků měly rozšířit i na další regiony. 

„Myslím si, že tady bude zůstávat stále dost domácností, které na tu výměnu nepůjdou, takže nevím, co bude, když v roce 2022 bude zakázáno používat ty staré kotle, o znamená první a druhé generace,“ řekla předsedkyně výboru pro životní prostředí a poslankyně Pirátů Dana Balcarová.

O peníze můžou lidé žádat Státní fond životního prostředí od pondělí 18.11.  Pilotní projekt takzvaných kotlíkových půjček spustilo ministerstvo životního prostředí na začátku roku a dalo do nich 740 milionů korun. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana úřady rozšíření na další regiony teprve zvažují a hledají pro ně peníze.

autoři: Tereza Chlubná , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související