Kostel v Dobré Vodě na Šumavě dostal po letech svůj ztracený zvuk

18. prosinec 2016

Šumavské kostely a kaple vstávají postupně z popela. Dobrodinci už obnovili kapličky v osadách Paště nebo Vatětice a novou kapli plánují třeba v Prášilech. Opravy se před lety dočkaly kostely na Mouřenci nebo v Dobré Vodě. Právě ten dobrovodský sloužil za minulého režimu vojákům jako sklad munice. Už řadu let tam turisté obdivují unikátní skleněný oltář a letos na podzim dostal kostel i svůj dávno ztracený zvuk.

Díky spolku nadšenců ze Šumavské cesty se na kůru mohly znovu rozeznít varhany. Ty pochází z barokního kostela v Německu, kde si nechali udělat varhany nové. Ty staré opravil varhanář Antonín Habětín. Varhany se následně vsadily do původní zrestaurované skříně v kostele v Dobré Vodě.

„Aby mohly v kostele znít varhany, museli jsme ujít dlouhou cestu plnou práce. Celá akce trvala tři až čtyři roky. Původně jsme si mysleli, že jednoduše jen koupíme varhany. To jsme se ale bohužel mýlili, protože varhany byly až tím posledním. Nejprve bylo potřeba povolat statika, mykologa a nechat udělat projekt na varhany. Potom jsme museli jednat s památkáři, protože kostel je památka. A vše bohužel jen komplikovalo to, že jsme všichni z Plzně, v tom nám naštěstí pomohli místní,“ vysvětluje Jana Kolářová, předsedkyně spolku Šumavské cesty.

Pomohli sponzoři i poutníci

Na opravu kostela a varhan přispěli nejen sponzoři, jejichž seznam je vyobrazen na tabulce nad schody, ale i poutníci. Spolek Šumavské cesty získal finanční prostředky i díky řadě benefičních a kulturních akcí.

„Při renovaci kostela nás zaskočila oprava schodů, se kterou jsme nepočítali. Vyřešilo se to ale tím, že si naši členové a přátelé koupili jednotlivé schody,“ uvedla Jana Kolářová.

Na varhany zde hraje varhaník Jakub David Smešný .“ Tyto varhany jsou menší nástroj. Tomu odpovídá i klaviatura, která neklade velký odpor, když se na ní hraje. To ale vyžaduje použití precizní techniky, aby při hraní nepřiznívaly vedlejší tóny,“ dodává Smešný.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio