Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře bude opět patřit církvi

29. duben 2013

Církvi bude opět patřit poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. O navrácení žďárské památky zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO chce stát požádat do konce května.

Podklady pro navrácení Zelené hory kompletuje brněnské biskupství. Výzvu k převedení církevního majetku prověří státní pozemkový úřad.

Pokud bude vše v pořádku a žádost bude vyřízená kladně, kostel by do své správy převzala římskokatolická farnost ve Žďáře nad Sázavou. Podle odhadů by se tak mohlo stát nejdříve v říjnu.

Pro letošní rok by měl správu Zelené hory vykonávat národní památkový ústav České Budějovice. Odehrávat se tam proto budou už naplánované akce - poutní bohoslužby, Nikodémova noc nebo Diecézní pouť rodin.

Církev už má také své plány, co s památkou. Ve větší míře by se měly v kostele svatého Jana Nepomuckého konat duchovní programy a mše.

Interiér poutního kostela

Významná památka vystavěná počátkem 18. století podle projektu Jana Blažeje Santiniho-Aichla potřebuje rozsáhlé opravy, například vnitřku kostela.

Farníci se příští měsíc sejdou s vedením žďárské radnice, budou se společně zabývat také zrušením starého hřbitova mezi ambitem a kostelem. Tam se už od roku 1996 nepohřbívá, větší část hrobů už je přestěhovaná - bylo jich tam 900, teď jich tam zbývá kolem 200, všechny ostatky musí být na hřbitov pod kostelem přemístěny do roku 2016.

Spustit audio