Koronavirová omezení tvrdě dopadnou na rozpočty malých obcí. Máme příklad z Dívčího Hradu

14. květen 2020 05:20

V malých obcích počítají každou korunu a ohroženy jsou teď často investice, na které se obce připravují několik let. Například v Dívčím Hradě na Osoblažsku už musela radnice kvůli úsporám propouštět a hrozí, že nebude mít na letošní opravy. Obec už jednu půjčku splácí a další si vzít nechce.

V obci měli dvě pracovní místa údržbářů, jedno kvůli úsporným opatřením zrušili. „S kolegou jsme se také domluvili, že místo externích firem budeme sami zpracovávat žádosti o dotace,“ říká starosta Dívčího Hradu Jan Bezděk (SNK).

Obec Dívčí Hrad leží v okrese Bruntál. K 1. 1. 2019 tam žilo 311 obyvatel (věkový průměr přes 39 let). Území obce má katastrální výměru 1202 hektarů. Obec leží na trase populární železniční úzkokolejky Třemešná ve Slezsku – Osoblaha.

Zdroj: web obce

„Při plánování rozpočtu jedeme tak, abychom využili každou korunu. A 500 tisíc korun je například spoluúčast obce na stavbu chodníků, které plánujeme pět let! A konečně se podaří získat dotace, konečně máme vysoutěženého dodavatele a máme naplánovaný rozpočet, vypadne půl milionu korun a co mám dělat,“ ptá se starosta.

Miliardový propad

Malé obce jsou často z velké části závislé na krajských dotacích a i ty se teď kvůli úsporám budou omezovat. Kraj totiž předpokládá propad ve výši zhruba 1,3 miliardy korun.

„Opatření, na kterém se krajští radní shodli, je pozastavení poskytování dotací. Až nám bude jasné, jak se ten dopad vyvinul, budeme znovu některé dotace zařazovat tak, abychom naplnili to očekávání, které měly obce v letošním roce,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

O škrtech v krajském rozpočtu by zastupitelé mohli rozhodovat na začátku června.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související