Korejský Nexen zahájil provoz v žatecké zóně Triangle. Bude vyrábět až 11 milionů pneumatik ročně

29. srpen 2019 09:46

28. srpna u Žatce oficiálně zahájila provoz nová továrna společnosti Nexen Tire. Korejský výrobce pneumatik tam otevřel svůj první výrobní závod v Evropě.

Do jeho stavby a vybavení firma investuje přes 22 miliard korun. Je to třetí nejvyšší zahraniční investice v České republice.

„Tato továrna je základem našeho byznysu v evropské oblasti. Doufám tedy, že nebude přínosem pouze pro naši firmu, ale napomůže i místní ekonomice a bude i přínosem pro občany Žatecka a Českou republiku,“ uvedl ve svém slavnostním projevu prezident Nexen Tire Travis Kang.

Firma postavila v žatecké zóně Triangle továrnu za 2 roky. Jde o první výrobní závod této firmy v Evropě.

To, že Česká republika dostala přednost před sousedními zeměmi, připomněl náměstek ministra průmyslu Petr Očko.

„Ve finále se rozhodovalo mezi třemi lokalitami – patřilo tam ještě Polsko a Slovensko. Myslím si, že to je jedna z nejvýznamnějších investic, i jedna z technologicky nejvyspělejších a největších, která určitě tomuto regionu pomůže,“ shrnul Očko.

V továrně už teď pracuje přes 800 lidí, další zaměstnance ještě firma přibere. „Do roku 2022 budeme zaměstnávat 1 200 až 1 300 lidí,“ potvrdil mluvčí Nexen Žatec Ivan Dzido.

Nová továrna společnosti Nexen Tire

Továrna je velmi významná i v rámci Ústeckého kraje. „Je to nejen největší investice v kraji, ale i největší zahraniční investice v republice. To, si myslím, že může našemu kraji zvýšit prestiž. Je to možnost uplatnit se jak v manuální, tak ve vysoce kvalifikované práci,“ vysvětlil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Zkušební provoz nové továrny začal už v dubnu. Po najetí na plný provoz bude továrna vyrábět 11 milionů pneumatik ročně.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související