Kopřivnice trvale ukončí provoz sjezdovky Červený kámen

4. červenec 2023 17:23

V Kopřivnici se už nebude lyžovat. Město zavírá sjezdovku Červený kámen. Lidé podle radnice svah v minulých letech využívali minimálně a provoz se nevyplatí. Z areálu chce udělat campingové místo.

„Mi se to moc nelíbí, protože my jako škola sjezdovku využíváme pro lyžařské kurzy prvního stupně. A myslím si, že ne každé město má takovou možnost mít sjezdovku přímo ve městě. Takže mne to mrzí,“ říká Filip Bordovský, učitel ze Základní školy Emila Zátopka v Kopřivnici. Na sjezdovce Červený kámen je zrovna se svými svěřenci.

I žákyně deváté třídy vzpomínají, jak se tady učily lyžovat. „Vždycky jsem tady chodila lyžovat. I s rodiči, s babičkou, dědou. Byla tady pokaždé taková rodinná sešlost. Bude mi to chybět, bylo to tady pěkné,“ říká Michaela.

Podle nezávislého místostarosty Davida Monsporta ale město nemá jinou možnost, než sjezdovku zavřít. Pravidelnou revizí neprošel ani vlek. „Když jsme stáli před rozhodnutím, že bychom kompletně vyměnili vlek, tak jsme řešili i další návazné věci, zejména zasněžování kopce. Spočítali jsme, že výměna vleků by stála víc než dva miliony korun a zasněžování nám v minulém období vycházelo na téměř milion korun. K tomu potřebujeme připočítat mzdy lidí, kteří se o sjezdovku starají,“ vysvětluje místostarosta.

Radnice si navíc spočítala, že za poslední roky byla sjezdovka otevřená v průměru dvacet dní za sezonu, což se městu nevyplatí. Situaci nepomohly ani teplé zimy a energetická krize. „Je to energeticky velmi náročné a z pohledu energetika bylo jasné doporučení lyžařský vlek neprovozovat,“ dodává Monsport.

„S chatou a okolím chceme dále pracovat, protože je to místo, které je navštěvované, ale nechceme přispívat k tomu, že bychom sem tahali vodu a zasněžovali kopec a provozovali vlek,“ říká dále místostarosta.

Radnice chce proto už letos v létě do areálu pořídit klády na posezení, grilovací rošty a vytvořit tak campingové místo na trávení volného času. Co s turnikety nebo zastaralým vlekem pak rozhodne likvidační komise.

Spustit audio